فهرست مطالب

تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی - سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی
سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد آقایی، سید جواد احمدپناهی*، حمیدرضا محمدی، محمدحسن یوسفی، سعیده نعیمی صفحات 127-139

    در این مطالعه اثر ال-کارنیتین بر کاهش آسیب ناشی از الکل در بیضه رت های بالغ بررسی شد. الکل منجر به آسیب اکسیداتیو می شود و ال-کارنیتین به عنوان یک آنتی اکسیدان از آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. در این مطالعه در 20 سر رت نر بالغ نژاد ویستار توسط اتانول 30% با دوز gr/kg 3 آسیب ایجاد شده و جهت درمان آسیب از ال-کارنیتین با دوز mg/kg 100 استفاده گردید. در پایان از رت ها خونگیری و غلظت تستوسترون اندازه گیری شد. بعد از آسان کشی رت ها، بیضه ها خارج، وزن کشی و در محلول بافر فرمالین 10% به مدت 72 ساعت فیکس گردید. متعاقب عمل آوری با شیوه های استاندارد بافت شناسی و قالب گیری توسط پارافین، مقاطعی به ضخامت 5 میکرون تهیه و بعد از رنگ آمیزی H&E مورد مطالعه هیستومورفومتری قرار گرفت. یافته های این مطالعه نشان داد که اتانول باعث کاهش معنی دار وزن بیضه، غلظت تستوسترون سرم و پارامتر های هیستومورفومتریک بیضه می شود. درحالیکه درمان با ال-کارنیتین منجر به افزایش معنی دار وزن بیضه، قطر لوله های منی ساز، ضخامت اپیتلیوم، غلظت تستوسترون سرم و تعداد سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه، اسپرماتید و لیدیگ می گردد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که ال-کارنیتین خوراکی با دوز mg/kg 100 می تواند تا حدودی از آسیب های ایجاد شده توسط اتانول جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: هیستومورفومتری، بیضه، اتانول، ال-کارنیتین
  • کیوان جمشیدی* صفحات 141-148
    این مطالعه با هدف تعیین نقش اتیوپاتولوژیک مانهیمیا همولیتیکا در بروز پنومونی های شتر در استان سمنان به اجرا  در آمده است. طی 37 بار مراجعه به کشتارگاه سمنان در طول پاییز و زمستان سال 1391 ، 198 نفر شتر از مجموع 297 نفر شتر نحر شده در این کشتارگاه، بطور راندوم انتخاب و جهت دستیابی به موارد پنومونی تحت معاینات پس از مرگ قرار گرفتند. این شترها براساس سن تقریبی در 3 گره سنی به ترتیب زیر 2 سال، بین 2 تا 5 سال و بالای 5 سال تقسیم شدند. از مجموع 198 نفر شتر معاینه شده، 66 ریه (33/33%) واجد آسیب های ماکروسپی پنومونی شناسایی شدند. نمونه های لازم تحت شرایط کنترل شده از ریه های پنومونیک و همچنین 13ریه بظاهر سالم (تقریبا10%کل ریه های بظاهر سالم) برداشته و جهت مطالعات باکتری شناسی و آسیب شناسی به آزمایشگاه مربوطه انتقال داده شدند. براساس نتایج بدست آمده از آزمایشات میکروبیولوژی، از 6 ریه (09/9%) متعلق به گروه واجد ضایعات ماکروسکپی و نه از هیچ یک از ریه های گروه بظاهر سالم، باکتری مانهیمیا همولیتیکا جداسازی شد. براساس مطالعات هیستوپاتولوژیک از مجموع 66 ریه آسیب دیده، باستثنای 4 مورد (06/6%) برونکوپنومونی فیبرینی چرکی و 1 مورد (51/1%) پلوروپنومونی، بقیه به تعداد 61 ریه (42/92%) درجات متفاوتی از ضایعات میکروسکپی پنومونی بینابینی، از ملایم و حاد تا مزمن، را نشان دادند. به نظر می رسد این مطالعه برای اولین بار نقش این میکروارگانیزم در بروز پنومونی های شتر در این شهرستان را نشان داد.
    کلیدواژگان: مانهیمیا همولیتیکا، شتر، پنومونی، پاتولوژی
  • گزارش یک مورد آلودگی به نوچه لینگواتولا سراتا در عقده های لنفاوی مزانتر و مدیاستینال شتر، شهرستان گرمسار
    کیوان جمشیدی* صفحات 141-148

    لینگواتولاسراتا، یک انگل زبانی شکل و یکی از عوامل بیماریهای مشترک انسان و حیوان بشمار می آید. آلودگی انسان به هر دو مرحله انگل شامل تخم و نوچه امکان پذیر است؛ که به ترتیب به نام لینگواتولوزیس احشایی و سندروم هالوزون یا لینگواتولوزیس نازوفارنژیال مشهور است . در این مطالعه یک نفر شتر ماده باسن تقریبی 8 سال با سابقه ناباروری در آبان ماه 1396 در یکی از روستاهای شهرستان گرمسار واقع در استان سمنان نحر شد. عقده های لنفاوی مزانتر و مدیاستینال لاشه به جهت آلودگی به نوچه لینگواتولاسراتا بررسی و نمونه های لازم به تعداد کافی اخذ و جهت مطالعات بعدی به آزمایشگاه انگل شناسی ارسال گردید. نوچه های انگل از طریق له کردن عقده های لنفاوی و نیز روش هضم آنها در محلول هضمی مورد بررسی و آزمایش قرار گرفتند.پس از اجرای آزمایشات انگل شناسی، نمونه ها مثبت تشخیص داده شدند و به عنوان اولین مورد آلودگی به لینگواتولاسراتا در شتر در استان سمنان گزارش گردید.

    کلیدواژگان: لینگواتولا سراتا، شتر، غدد لنفاوی
  • جلیل پورحاجی موتاب، بابک رسولی* صفحات 151-160
    مطالعات بافت شناسی زیادی در رابطه با دستگاه ادراری، انسان، دام ها و پرنده های اهلی به عمل آمده است.هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های مورفولوژیک و مورفومتریک سیستم ادراری در قرقاول بود. دراین تحقیق 20 قطعه قرقاول نر و ماده به صورت تصادفی انتخاب گردید کلیه و مجاری ادراری آنها مورد مطالعه ی آناتومی و بافت شناسی قرار گرفت. در کلیه قرقاول، لوب میانی بزرگ ترین لوب و لوب خلفی کوچکترین لوب را تشکیل می دهد. استقرار و شکل جفت کلیه قرقاول شباهت زیادی به پرندگان دیگر به ویژه ماکیان و گنجشک دارد. مرز لوب قدامی با لوب میانی و لوب میانی با لوب خلفی بطور کامل مشخص است. میانگین اندازه هر سه لوب در جنس ماده کمی از جنس نر کمتر است. در تعدادی از پرندگان لوب های خلفی کلیه های راست و چپ در خط میانی با هم ترکیب می شوند. اما در ماکیان اهلی و قرقاول لوب خلفی راست وچپ از هم جدا و مرز مشخصی دارند. میانگین طول و پهنای حالب در جنس ماده کمی از جنس نر کمتر است. قرقاول همانند سایر پرندگان و برعکس شترمرغ عضوی به عنوان مثانه ندارد. پارانشیم لوب های کلیه قرقاول از تعدادی واحد بافتی به شکل لوبول ها تشکیل می شود، لوبول های کلیه قرقاول مانند سایر پرندگان، دو بخش قشری و مرکزی دارد. بخش مرکزی کلیه به غیر از پارانشیم بسیار کم مشابه بخش قشری دارای یک مخروط مرکزی است که یکی از مشخصات بافت کلیه پرندگان می باشد.
    کلیدواژگان: مورفولوژی، مورفومتری، کلیه، حالب، قرقاول
  • سپیده مداح، محمدحسن یوسفی*، سعیده نعیمی، سحر غفاری خلیق صفحات 161-171

    فرمالدهید (FA) که نام علمی آن متانال است و با فرمول شیمیایی CH2O شناخته می شود، یک گاز محلول در آب و بی رنگ می باشد. فرمالدهید در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و توانایی بالایی در تثبیت نمونه های تشریحی و بافتی بدن دارد. فرمالدهید به صورت مستقیم با اجزای بافت ها واکنش نشان می دهد و احتمالا سایتوتوکسوسیتی آن به دلیل واکنش پذیری زیاد آن می باشد. در این مطالعه اثرات سمی فرمالدهید برای افرادی که به طور منظم با این ماده سروکار دارند مثل آناتومیست ها، دانشجویان پزشکی و کارگران صنایع مختلف، مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام این تحقیق 24 قطعه موش بزرگ آزمایشگاهی نر بالغ از نژاد wistar به چهار گروه شش تایی تقسیم شدند. حیوانات به صورت آزادانه به آب و غذای کافی دسترسی داشتند. پس از طی دوره سازش پذیری، حیوانات به گروه های زیر تقسیم شدند: گروه کنترل: دریافت کننده نرمال سالین به صورت استنشاقی، گروه یک: دریافت کننده فرمالدیید 1ppm  ،گروه دوم: دریافت کننده فرمالدیید  2ppm   ،گروه سوم: دریافت کننده فرمالدیید 3ppm. زمان اکسپوژر از 8:30 صبح الی 2:30 عصر به مدت شش ساعت در روز به مدت هفت روز بود. پس از پایان اکسپوژر، مقاطع بافتی و رنگ آمیزی شده مغز و ریه و نمونه خون اخذ شده از قلب جهت اندازه گیری آنزیم های کبدی، مورد مطالعه قرار گرفتند.

    نتایج

    در ناحیه DGهیپوکامپ مخ نکروز نورونی و تغییرات دژنراتیو نورون ها در دوزهای 2 و 3 ppm فرمالدهید روند افزایشی را نشان داده و تغییرات پاتولوژیکی چون نفوذ لکوسیتی، ضخامت دیواره آلویولی و احتقان عروقی در بافت ریه نیز در دوزهای 2 و 3 ppm قابل توجه و معنی دار بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشانگر وجود رابطه مستقیم بین افزایش دوز فرمالین دریافتی و  آسیب های مغزی، ریوی و کبدی می باشد.

    کلیدواژگان: فرمالدهید، ریه، مغز، هیستوپاتولوژی، موش صحرایی
  • نقی سبحانوردی، سهراب رسولی* صفحات 173-181
    هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع سارکوسیستیس در گاومیشهای کشتاری در کشتارگاه خوی بوده و با بکارگیری روش هضمی به اجرا درآمد. در طی ماه های فروردین تا شهریور سال 1396 تعداد 102 لاشه گاومیش به منظور وجود ماکروکیست با مشاهده چشمی مورد بررسی قرار گرفت. سپس از هر یک از لاشه ها بر اساس سن، جنس و عضله آلوده در گروه های مختلفی طبقه بندی گردیدند و نمونه گیری انجام گرفت. در ازمایشگاه نمونه ها به قطعات دو- سه میلیمتری تقسیم و جهت وجود احتمالی ماکروکیست مورد مشاهده قرار گرفتند. سپس نمونه ها به روش هضمی نیز مورد ازمایش قرار گرفتند. بررسی ها نشان داد 10 راس گاومیش نر از 39 راس، (64 /25 %) و16 راس گاومیش ماده از63 راس (40/25%) به میکروکیست سارکوسیستیس الوده بودند. هیچ ماکروکیستی در گاومیش ها مشاهده نشد. این بررسی نشان داد که روش هضمی بهتر از روش مشاهده ای در تشخیص الودگی گاومیش به سارکوسیستیس می باشد .تحلیل داده ها بیانگر وجود اختلاف معنادار آماری بین میزان آلودگی در رده های سنی مختلف بود و میزان عفونت با افزایش سن بیشتر می شود ((P<0.05 در حالیکه میزان آلودگی مستقل از جنس بود و اختلاف معناداری بین میزان آلودگی جنس های مختلف وجود نداشت) (P>0.05اما اختلاف آماری معنی داری بین میزان آلودگی در عضلات مختلف به ویژه عضله اسکلتی وجود داشت (P<0.05).
    کلیدواژگان: سارکوسیستیس، روش هضمی، ماکرو کیست، خوی، گاومیش
  • سهیلا اخزری*، آرام شریفی، محمدسینا عباس زاده، مبین جلیلیان، هیرو قادری، عطیفه حسین زاده صفحات 183-190

    ترماتودهای کبدی در نشخوارکنندگان بیماری های مهم فاسیولوزیس و دیکروسلیوزیس را بوجود می آورند که می توانند خسارات اقتصادی زیادی را در صنعت دامپروری ایجاد نمایند و از طرفی به عنوان بیماری مشترک دارای اهمیت بهداشتی فراوانی نیز هستند. آگاهی از وضعیت انتشار گونه ها در مناطق آندمیک برای برنامه های کنترلی ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع و شدت آلودگی به ترماتودهای کبدی در دام های کشتار شده در کشتارگاه سنندج انجام گرفت. به منظور تعیین میزان آلودگی انگلی کبد گاو، گوسفند و بزان کشتار شده در کشتارگاه صنعتی شهرستان سنندج : به مدت سه ماه در بهار سال 1401 (از فروردین تا خرداد) کبد دام های کشتار شده با استفاده از روش مشاهده ماکروسکوپی و پرسشنامه مورد بازرسی کشتارگاهی قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS version 16 و توسط آمار توصیفی صورت پذیرفت. نتایج این مطالعه نشان داد از تعداد کل کبدهای بررسی شده 44/2 % آلوده به فاسیولاهپاتیکا و فاسیولا ژیگانتیکا و 04/3% آلوده به دیکروسلیوم دندریتکوم بودند (05/0 P>). با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت که یکی از دلایل مهم ضبط کبد و لاشه در دام های کشتارشده کشتارگاه سنندج وجود بیماری های انگلی ناشی از ترماتودهای کبدی است که این مسیله علاوه بر تحمیل زیان های اقتصادی ناشی از تلفات دام و ضبط لاشه یا اندام های آلوده و همچنین کاهش تولیدات دامی، نشان دهنده وجود زمینه خطرات بهداشتی برای ساکنین منطقه می باشد که با توجه به چرخه زندگی و انتقال این انگل ها اقدامات بهداشتی و کنترلی فراگیرتر و جامع تر را طلب می نماید.

    کلیدواژگان: فاسیولا، دیکروسلیوم، کشتارگاه صنعتی، سنندج
  • آوا رضایی، سعیده نعیمی*، محمدحسن یوسفی، علی مهدوی صفحات 191-201

    فرمالدهید یک ماده ی آلی فرار است که در صنعت و پزشکی کاربرد فراوان دارد. طبق برخی مطالعات، فرمالدهید توان ورود به مغز را داشته و می تواند منجر به عوارض عصبی و اختلالات مربوط به حافظه و یادگیری شود. بعضی مطالعات نیز نشان داده اند که فرمالدهید در پروسه بیماری آلزایمر نقش دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر فرمالدهید بر حافظه ی فضایی، میزان اضطراب و وسواس در موش صحرایی بود. بدین منظور 24 سر رت بالغ نژاد ویستار به چهار گروه شامل: 1-گروه کنترل، 2-گروه دریافت کننده ی فرمالدهید به مقدار ppm1، 3- گروه دریافت کننده ی فرمالدهید به مقدار ppm2، و 4-گروه دریافت کننده ی فرمالدهید به مقدار ppm3 تقسیم شدند. گروه های تحت درمان هفت روز متوالی و روزانه شش ساعت مورد مواجهه با فرمالدهید قرار گرفتند. پس از اتمام دوره ی مواجهه و دوره های آموزش و تمرین، تست های رفتاری Open Field و ماز آبی موریس انجام شده و داده ها ثبت و آنالیز شد.. در آزمون ماز آبی موریس، با افزایش دوز فرمالدهید، زمان رسیدن به محل سکوی پنهان و میزان حضور در ربع مخالف سکو افزایش، و مدت زمان حضور در بخش SE  و تعداد دفعات ورود به آن کاهش یافت. در آزمون Open Field، مواجهه با فرمالدهید موجب افزایش معنی دار تعداد عبور از خطوط و رفتار نظافت و کاهش حرکت بلند شدن روی پاهای عقبی شد (P<0/05). با توجه به یافته های مطالعه ی حاضر، مواجهه با فرمالدهید استنشاقی می تواند بر حافظه و یادگیری اثر مخرب داشته و  موجب افزایش اضطراب و وسواس شود.

    کلیدواژگان: فرمالدهید، حافظه، یادگیری، ضطراب، موش صحرایی
  • سحر غفاری خلیق*، لادن مزینانیان، مرتضی کیوانلو، احسان پورافشار صفحات 203-208
    مقدمه

    کارسینومای سلول های سنگفرشی از تومورهای بدخیم پوستی است که در تمامی سنین ممکن است بروز یابد اما حدت آن در سنین بالاتر، بیشتر است. بروز آن در گربه ها و سگ ها شایع تراست اما درصد ابتلای آن در گونه های دیگر مثل گوسفند هم صفر نیست. از نظر محل بروز ضایعه، بیشتر در محل تماس مخاط و پوست مثل پلک ها امکان پذیر است. هرچند در گوسفند در نزدیکی گوش ها بیشتر رخ می دهد. ضایعه در ابتدا به صورت قرمزی و پوسته پوسته شدن رخ می دهد. در طی پیشروی، خشکی و ضخیم شدن پوست صورت می-گیرد. از دید میکروسکوپیک این کراتینوسیت ها متاثر از تغییرات سرطانی اند که می توانند دچار کاریومگالی، عدم قطبیت و... شده باشند.

    تاریخچه: 

    یک راس گوسفند نر نژاد بومی،با وزن 70kg و 4سال سن با علایم بی اشتهایی، کاشکسی، کاهش وزن (بیش از 40kg در 1ماه) و توده هایی روی صورت به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه سمنان ارجاع داده شد. پس از معاینات بالینی و لمس توده ها تصمیم به نمونه برداری از آن ها گرفته شد.

    نتیجه گیری

    پس از نمونه برداری به روش Biopsy، مقاطع هیستوپاتولوژی تهیه و تشخیص SCC داده شد. درنهایت به علت درگیری شدید، پس از 3هفته دام تلف شد.

    کلیدواژگان: کارسینومای سلول های سنگفرشی، گوسفند، تومور
  • مائده تاجی، حمید استاجی*، سحر غفاری خلیق، سید حسام الدین عمادی چاشمی صفحات 209-219
    سالمونلا تیفی موریوم یکی از عوامل اصلی مسمومیت غذایی در انسان با منشا حیوانی است. استفاده طولانی مدت و بی رویه از آنتی بیوتیک ها منجر به ایجاد سویه های پاتوژن مقاوم به دارو شده است. لذا جایگزین کردن مواد کم ضرر از جمله گیاهان دارویی ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ضدمیکروبی و هم افزایی اریترومایسین و داروی گیاهی کالیک® که شامل مواد موثره آویشن باغی، شیرین بیان و انیسون است به منظور کاهش عفونت سالمونلاتیفی موریوم در جوجه های گوشتی انجام شد.40 جوجه یک روزه راس 308 با سویه استاندارد سالمونلا تیفی موریوم القا عفونت و در سه گروه درمان و گروه کنترل منفی تقسیم شدند و در روزهای چهار و دوازده پس از انجام مرگ با ترحم از طریق روش شمارش کلنی در بافت کبد و طحال مورد بررسی قرار گرفتند.بیشترین میزان باکتری در گروه کنترل مشاهده شد. پس از آن بیشترین میزان باکتری در گروه کالیک و گروه اریترومایسین اختصاص داشت که میزان اختلاف بین این دو گروه معنی دار نبود و کمترین میزان باکتری در گروه درمان هم زمان با کالیک و اریترومایسین اختصاص داشت که با گروه های دیگر اختلاف معنی داری داشت. کالیک در کاهش عفونت سالمونلاتیفی موریوم موثر می باشد و کالیک و اریترومایسین بهترین روش مقابله در باکتری سالمونلا تیفی موریوم در مطالعه حاضر است.
    کلیدواژگان: آویشن باغی، اریترومایسین، جوجه گوشتی، سالمونلاتیفی موریوم، شیرین بیان
|
  • Mohammad Aghaii, Seyed Javad Ahmadpanahi *, Hamidreza Mohammadi, Mohammad Hasan Yousefi, Saeideh Naeimi Pages 127-139

    In this study, the effect of L-Carnitine was investigated on reducing the alcohol damage in the testes of adult rats. Alcohol leads to oxidative damage and L-Carnitine protects from oxidative damage as an antioxidant. In this study, in 20 adult male Wistar rats damage were induced by 30% ethanol with a dose of three gr/kg. To prevent injury, L-Carnitine with a dose of 100mg/kg was used. Finally, blood samples were taken from the rats and testosterone concentration was measured. After the rats euthanizing, the testes were removed, weighed and fixed in 10% formalin buffer solution for 72 hours. After processing with standard histological methods and paraffin molding, 5 microns sections were prepared and studied histomorphometrically after H&E staining. Findings of this study revealed that Ethanol significantly reduced testicular weight, serum testosterone concentration, and testicular histomorphometric parameters. Treatment of L-Carnitine resulted in a significant increase in testicular weight, seminiferous tubule diameter, epithelial thickness, serum testosterone concentration and number of Spermatogonia, Primary Spermatocytes, Spermatids and Leydig cell compared to the positive group. Therefore, it can be concluded that oral L-Carnitine at a dose of 100 mg/kg can partially prevent the damage caused by ethanol.

    Keywords: Histomorphometry, Testis, ethanol, L-Carnitine
  • Keivan Jamshidi * Pages 141-148
    This study was conducted to determine the ethiopathologic role of M. haemolitica in pneumonia of dromedary camel in Semnan province, Iran. In 37 round of investigation in Semnan slaughterhouse during autum and wintr 2012, 198 out of approximately 297 slauthered camel were randomly selected and subjected to postmortem examination for any sign of pneumonia. Based on approximate age, these camels were divided into 3 grioups as: ≤ 2 year, 2-5 year and ≥ 5 year. Out of 198 examined camels, 66 (33.33%) lungs had macroscopic signs of pneumonia. Proper samples from pneumonic and 13 apparently healthy lungs (approximately 10% of total apparently normal lugs) and under controlled conditions were obtained and for further microbiological and pathological investigations were dispatched to related laboratories. Based on culture results obtained from microbiological examinations, M. heamolytica was isolated in only 6 lungs belong to group with macroscopic lesions and not from apparently healthy lungs. In histopathologic study, except 4 (6.06%) cases of fibrinopurrulent bronchopneumonia and 1 (1.51%) case of pleuropneumonia, the remaining 61 (92.42%) pneumonic lungs, revealed various degrees of microscopic lesions of interstitial pneumonia from mild and acute to chronic form. The present study indicated, for the first time, the role of this microorganism in camel pneumonia in Semnan district.
    Keywords: M. heamolytica, camel, pneumonia, pathology
  • A case report of Linguatula serrata nymph infestation in mesenteric and mediastinal lymph nodes of one – humped camel (Camelus dromedaries) Garmsar, Iran
    Keivan Jamshidi * Pages 141-148

    Linguatula serrata is a toungue-shaped parasite and one of the ethiologic causes of zoonotic diseases between human and animals. Human can be infected by both the nymph stage and the egg, causing a disease condition called nasopharyngeal linguatulosis or halzoun syndrome, and a condition called visceral linguatulosis respectively.In this study an eight year old female camel with history of infertility was scarified in autumn 2017 in one of the vilages of Garmsar county in Semnan province northeast of Iran. Mesenteric and mediastinal lymph nodes were inspected postmortem for the presence of L. serrate nymphs and proper samples obtained and transferred to parasitology department for further investigation.Nymphs were examined and detected through sectioning and maceration of lymphatic glands and digestion in digestive solution. After completing the required tests, lymph node samples were recognized as positive and the case was reported as the first case of Linguatulosis in camel in Semnan province.

    Keywords: Linguatula serrata, camel, lymph nodes
  • Jalil Pourhajimotab, Babak Rasuli * Pages 151-160
    Many morphological studies have been carried out about the urinary system, humans, domestic animals, and birds. The aim of this study was to investigate the morphological and morphometric characteristics of the urinary system in pheasants. For this research, 20 male and female pheasants were randomly selected and their kidneys and urinary tracts were studied morphologically. The middle lobe of the pheasant kidney is the largest lobe and the posterior lobe is the smallest lobe. The placement and shape of pheasant kidneys are very similar to other birds, especially chickens. The border of the anterior lobe with the middle lobe and the middle lobe with the posterior lobe is completely defined. The average length and width of all three lobes in females are slightly less than in males. In several birds the posterior lobes of the right and left kidneys are combined in the midline. But in domestic chickens and pheasants, the right and left posterior lobes are separated and have a distinct border. Like other birds, the pheasant does not have a bladder. The parenchyma of pheasant kidney lobes consists of a number of tissue units in the form of lobules, pheasant kidney lobules, like other birds, have two cortical and central parts. Apart from the parenchyma, the central part of the kidney has a central cone, which is one of the characteristics of the kidney tissue of birds, similar to the cortical part.
    Keywords: Morphology, Morphometry, Kidney, Ureter, Pheasant
  • Sepideh Maddah, - Yousefi, M.H. *, Saeideh Naeimi, Sahar Ghaffarikhaligh Pages 161-171

    Formaldehyde (FA), scientifically known as methanol and known by the chemical formula CH2O, is a colorless, water-soluble gas whose pure form is a stimulant. Due to the high use of formaldehyde in various industries as well as its high ability to fix and maintain body tissues. Formaldehyde directly reacts with tissue components and its cytotoxicity is probably due to its high reactivity. In this study investigate the toxic effects of formaldehyde on people who deal with this substance regularly, such as anatomists, medical students, and workers in various industries. For this study, 24 adult male Wistar rats were divided into four groups of six. Animals had free access to adequate water and food. After the adaptation period, the animals were divided into the following groups: control group: normal saline recipient by inhalation, group one: 1ppm formaldehyde recipient, group 2: 2ppm formaldehyde recipient, group 3: 3ppm formaldehyde recipient. Exposure time was from 8:30 am to 2:30 pm for six hours a day for seven days. At the end of the exposure, lung, and brain tissue sections were taken, stained, and then studied. Blood samples were also taken from the heart to evaluate liver enzymes. The DG region of the cerebral hippocampus sections showed an increasing trend of neuronal necrosis and degenerative changes of neurons in groups 2 and 3 and pathological changes such as leukocyte infiltration, alveolar wall thickness, and vascular congestion in the lung tissue sections were also significant in groups 2 and 3.
    The results of this study indicate a direct relationship between increasing the dose of formalin intake and brain, lung, and liver damage

    Keywords: Formaldehyde, Lung, Brain, Histopathology, Rat
  • Nagi Sobhanverdi, Sohrab Rasouli * Pages 173-181
    This study aims to determine the incidence of Sarcocystis sp. Infection in slaughtered Buffaloes in the abattoir of Khoy, Iran by digestive method. From March to September 2017,102 slaughtered Buffaloes were investigated for the presence of Macroscopic Sarcocystis by direct observation. Then from each of investigated carcass was classified into groups of age, sex and infected muscle tissue and sampling was done. In the laboratory, the samples were sectioned into 2-3 mm slices and carefully observed for probable macroscopic cysts. The samples were observed using a digestion method. The study showed that out of 39 male buffaloes, 10 (25.64%) and out of 63 female buffaloes, 16 (25.40%) were positive in terms of infection. No macrocysts were observed in buffaloes. This study showed that the digestion method is better than the observational method in the diagnosis of buffaloes. The data analysis indicated that there is a statistically significant difference between age groups, and the infection rate increased with age (P<0.05). The infection rate was independent of sex, and the difference between males and females was not significant (P>0.05). Also, there was a significant difference between prevalence of Sarcocystis infection in different examined muscles, especially in skeletal muscle (P<0.05).
    Keywords: Sarcocystis, Digestive method, Macrocyst, Khoy, Buffalo
  • Soheila Akhzari *, Aram Sharifi, Mohammad Sina Abaszadeh, Mobin Jalilian, Hero Qaderi, Atifeh Hosseinzadeh Pages 183-190

    Liver flukes cause important diseases such as fascioliasis and dicroceliasis in ruminants, which can lead to economic losses in livestock farming. In addition, as zoonotic diseases, they are also of great importance for health. Control programs require knowledge of the distribution of species in endemic areas. This study was conducted with the aim of determining the prevalence and severity of liver fluke infection in animals slaughtered at the Sanandaj slaughterhouse. In to determine the degree of parasite infection in the livers of cattle, sheep and goats slaughtered in the industrial slaughterhouse of the city of Sanandaj in the spring of 2022 (April to June) for three months, the livers of the slaughtered animals were examined by macroscopic observation and a Questionnaire examined. Data analysis was performed using SPSS version 16 statistical software, descriptive statistics, and chi-square testing. The results of this study showed that of the total number of livers examined, the, the infection rate for Fasciola hepatica and Fasciola gigantica is 2.44% and the infection rate for Dicrocoelium dendriticum is 3.04% (P<0.05). This study shows that one of the important reasons for confiscation of liver and carcasses in animals slaughtered at Sanandaj slaughterhouse is the presence of parasitic liver fluke diseases, which in addition result in economic losses due to loss of livestock and confiscation of carcasses or organs. The infected animals as well as the reduction of animal production indicate risks to the health of the inhabitants of the area, which, due to the life cycle and transmission of these parasites, require more extensive and extensive sanitation and control measures.

    Keywords: S Fasciola, Dicrocoelium, industrial slaughterhouse, Sanandaj
  • Ava Resae, Saeideh Naeimi *, Mohammad Hassan Yousefi, Ali Mahdavi Pages 191-201

    Formaldehyde is a volatile organic substance that is widely used in industry and medicine. According to some studies, formaldehyde has the ability to enter the brain and can lead to neurological complications and disorders related to memory and learning. Some studies have also shown that formaldehyde plays a role in the process of Alzheimer's disease. The aim of this study was to investigate the effect of formaldehyde on spatial memory, anxiety and obsession in rats. For this purpose, 24 adult Wistar rats were divided into four groups including: 1- control group, 2- group receiving formaldehyde in the amount of 1 ppm, 3-group receiving formaldehyde in the amount of 2 ppm, and 4- group receiving formaldehyde in the amount of 3 ppm. The treated groups were exposed to formaldehyde for seven consecutive days and six hours a day. After the completion of the exposure period and the training and training courses, Open Field and Morris water maze behavioral tests were performed and the data were recorded and analyzed. In the Morris water maze test, with increasing formaldehyde dosage, the time to reach the hidden platform and the amount of presence in the opposite quadrant of the platform increased, and the duration of presence in the SE section and the number of times to enter it decreased. In the Open Field test, exposure to formaldehyde caused a significant increase in the number of crossing lines and grooming behavior and a decrease in the lifting movement on the hind legs (P<0.05). According to the findings of the present study, exposure to inhaled formaldehyde can have a destructive effect on memory and learning and can increase anxiety and obsession.

    Keywords: Formaldehyde, Memory, Learning, Anxiety, Rat
  • Sahar Ghaffarikhaligh *, Ladan- Mazinanian-, Morteza Keywanloo, Ehsan Pourafshar Pages 203-208
    Introduction

    Squamous cell carcinoma is one of the malignant tumors of the skin that appears at any ages, but it’s more sever in older cases. Its occurrence is more common in cats and dogs, but it also can happen in other species such as sheep. In terms of the location of the lesion, it is mostly possible at the contact line between the mucous membrane and the skin, such as the eyelids. However, in sheep, it occurs more near the ears. The lesion initially appears as redness and peeling. During the progression, dryness and thickening of the skin takes place. From a microscopic point of view, these affected keratinocytes have these signs: karyomegaly, non-polarity, etc.

    History: 

    A native 4 years old male sheep, weighing 70 kg, was referred to Semnan University Veterinary Hospital with symptoms of anorexia, cachexia, weight loss (more than 40 kg in 1 month) and facial masses. . After clinical examination and palpation of the masses, it was decided to take samples from them.

    Conclusion

    After sampling by biopsy method, histopathological sections were prepared and SCC was diagnosed. Finally, due to intense conflict, after 3 weeks, the animal died.

    Keywords: SCC, Sheep, tumor
  • Maedeh Taji, Hamid Staji *, Sahar Ghaffarikhaligh, Seyedhesamodin Emadichashmi Pages 209-219
    Salmonella typhimurium is one of the main causes of food poisoning in humans of animal origin. Long-term and indiscriminate use of antibiotics has led to the development of drug-resistant pathogen strains. Therefore, it seems necessary to replace less harmful substances including medicinal plants.
    The present study was conducted with the aim of investigating the antimicrobial and synergistic effect of the erythromycin and Culic®, which includes active ingredients of thyme, licorice, and anise, in order to reduce infection of S. typhimurium in broilers.
    40 one-day-old Ross 308 chickens were infected with the standard strain of S. typhimurium and were divided into three treatment groups and a negative control group, and on the fourth and twelfth days after euthanasia, they were examined by colony counting method.
    The highest bacterial load was observed in the control group. After that, the highest bacterial load was assigned to the culic group and erythromycin group. Finally, the lowest bacterial load was assigned to the treatment group with culic and erythromycin, which was significantly different from other groups.
    Culic is effective in reducing S. typhimurium infection, and culic and erythromycin are the best methods of dealing with S. typhimurium in this study.
    Keywords: Thymus Vulgaris, Erythromycin, broiler, Salmonella typhimurium, Glycyrrhiza glabra